0

Ödenemeyen borçlar nedeniyle konutlar icra dairesinde ihale usulü satışa çıkabilmektedir. Peki, icra dairesince satılan konutlarda nelere dikkat edilmelidir? Bu konuya biraz değinelim.

İcra daireleri pek çok konut yatırımcısı için hem kiralama hem de al-sat yöntemi için başvurulan bir noktadır. Ancak icra dairesinde bulunan her konut yatırım amaçlı almak için uygun olmayabilir. Esatis.uyap.gov.tr üzerinden satışta olan konutlara ulaşabilirsiniz.

Kendinize uygun konutları bulduktan sonra nelere dikkat etmeli, neye göre seçim yapmalısınız?

İnternet üzerinden, icra dairesinde satışa sunulan konutlara erişmek kolaydır ancak bu konutlar dikkat edilmesi gereken konular ayrıntılı bir biçimde dava dosyasında yer almaktadır. Birazdan değineceğimiz; gayrimenkul hangi nedenle satışa çıkmış, borcu doğuran sebep nedir, satış gerçekleştikten sonra satış ipline neden olacak durumlar nelerdir gibi önemli konu başlıklarının ayrıntıları bu dosyalarda bulabilirsiniz.

Gayrimenkul hangi sebeple satışa çıkmış?

İcra dairesine bağlı resmi sitelerde ilanın detayları hakkında çok fazla bilgi sahibi olmak mümkün olmayabilir. Gayrimenkulün ne nedenle satışa sunulduğunu anlamak için dava dosyasına bakmanız gerekmektedir. Borçlu ile alacaklı arasında bir problem olması sizi de olumsuz yönde etkileyecektir. Her ne kadar sizinle alakalı bir durum olmasa da konutun satış süresini uzaması, ileride sorunlar yaşanması olabilir.

Borcu doğuran sebep nedir?

Borç alan kişinin hangi sebeple borç aldığı da sizin ileride sorun yaşamamanız adına önemlidir. Borç alan kişinin borcunu kabul ediyor olması, durumdan memnun olmasa bile durumu kabullenmesi ve alacaklı kişinin de bu duruma razı gelmesi gerekmektedir.

Borcu doğuran sebep bilinmediği taktirde satışın iptal edilmesi, ilerleyen zamanlarda borçlu olan kişiyle sorunlar yaşanması olabilir.

Satışın iptaline sebep olabilecek durumlar

İcra dairesince satışa sunulan bir konutun ihalesini kazansanız, bir kısmını veya tamamını bile ödemiş olsanız farklı sebeplerle satış iptali gerçekleşebilir ve sizler için sıkıntılı bir süreç başlayabilir.

Öncelikle her şeyin usulüne uygun bir şekilde olması gerekmektedir. Usule uygun olmayan ihaleler ve satışlar sonrası, durum ne olursa olsun konut satışı durdurulabilir, konut satılmışsa satış iptali gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Gerekli ilanlar gerekli yerlere usule uygun bir şekilde verilmiş mi? Bilirkişi raporu doğru bir şekilde hazırlanmış mı? Bilirkişi bir heyetle mi bu raporu hazırlamış? Bu sorular önemlidir; bu konularda bir sorun yoksa usul konusunda sorun yaşamayacaksınızdır.

Diğer dikkat edilmesi gereken husus ise tebligatlardır. Tebligatlar alakalı kişilere veya kurumlara iletilmiş mi? Tebligatlar ve tebligatlara gelen cevaplar dava dosyasında yer alıyor mu? Tebligatların eksik olması tarafların konudan haberdar olmaması anlamına geldiği için satış işlemi sonrası sorunlar meydana gelecektir.

Başka bir durum ise ikinci ya da üçüncü sırada bir ipotek satışa çıkartılıyorsa üstündeki ipotek sahiplerinin bu durumdan haberleri var mı? İpotek sahipleri bu durumu onaylıyor mu?

Bütün bunların dışında ihale ile ilgili olarak da çeşitli ayrıntılar vardır.

İhale girmeniz ve parayı ödememeniz durumunda, ihale sizden sonra en yüksek teklifi veren ikinci kişiye verilecektir. İkinci kişinin verdiği fiyat ile sizin ihaleyi alış fiyatınız arasındaki fark, ilerde aleyhinize bir dava açılmasına sebebiyet verebilir. Bunun önüne geçmek için teklif vermeden önce durumu iyi değerlendirip münasip teklifler sunulmalıdır.

Satış ve sonrası sorunların çıkması paranızın bir süre içeride kalmasına neden olacaktır. Yatırım için ayırmış olduğunuz bütçeyi zora sokmamak için mutlaka uzmanlardan destek almanın faydasını göreceksiniz.

Gayrimenkul firmalarının hukuk servisleri icra dairesince satılan konutlarda nelere dikkat edilmelidir? Konusunda sizlere uzman desteği saylayacaktır.