0

Kira getirisi içi ev satın almak, en güvenli yatırım yollarından biridir. Elinizde bulunan sermayeyi en uygun şekilde değerlendirmek istiyorsanız düşük risk taşıyan konut kiralama size hitap edebilir; ancak elinizdeki sermayeyi nasıl değerlendirmelisiniz?

Kira çarpanı

Sermayenizi bir konuta yatırdınız ve içinde bir kiracı oturuyor. Evin kendisini amorti edebilmesi için belirli bir süre boyunca içinde kiracı bulunması ve düzenli olarak size kira gelmesi gerekmektedir.

Evi satın aldığınız fiyatın, evin kira bedeline bölünmesi sonucu çıkan sonuç, ne kadar ay sonunda evin kendini amorti edeceği sonucuna sizi ulaştırır. Bu süre 240-260 ay arası değişebilmektedir. Özel konutlarda veya özel durumlarda bu süre daha kısalabilir.

Kiracı potansiyelinin belirlenmesi

Yatırım amaçlı ev satın aldığınız zaman dikkat etmeniz gereken başlıklar vardır. Bunlara dikkat edilmediği taktirde kiracı bulma konusunda sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kiracı potansiyelini belirlemek adına, satın alacağınız konut için önceden araştırma yapmanız gerekir. Ulaşımın size neler sunduğu, çevrenin gelişmişliği, muhitin güvenliği, konutun güvenliği, sitede mi yoksa apartmanda mı gibi soruları ve sorunlarla yakından ilgili olmanız gerekir. Bunlara dikkat etmeden alacağınız konut uzun süre boş kalabilir ve giderlerden dolayı sizi maddi zarara uğratabilir.

1 pahalı ev mi yoksa 5 ucuz ev mi? Avantajları ve dezavantajları

Elinizde bulunan bütün parayı tek konuta yatırmak mı daha mantıklı yoksa sermayenizi bölerek birkaç farklı konut alarak mı yatırımınızı yapmanız daha mantıklı?

Sermayenizin 2.500.000 TL olduğunu varsayalım.

Bu sermayenin tamamını kullanarak bir ev aldığınızda kira çarpanı hesabıyla 8.500 TL kira bedeli olacaktır.

Bu sermayenin hepsiyle tanesi 500.000 TL’den 5 tane konut alıp yine kira çarpanı hesabı üzerinden kiraya verilirse aylık 10.000 TL geliriniz olacaktır.

Tek konut, çok konuta oranla daha düşük oranda kazandırmaktadır.

Diğer bir kıyaslama noktamız ise kiracı sayısındaki fark. Çok konutta dairelerin boşta kalması durumu daha düşük olacağından daha sabit bir gelir sağlamaktadır. Tek konutta ise tek bir kiracının olması ve evin boşaltılması durumunda kira geliri kesilecek ve giderlerle baş başa kalacaksınız.

Kiracı bulma konusunda da çoklu konutlar daha avantajlıdır. Tek konut daha sınırlı bir kesime hitap ederken çoklu konutların hitap ettiği kitle daha geniştir.

Çoklu konut almanın en büyük dezavantajlarına biri fazla kiracı ile muhatap olmaktır. Kiracı sayısının artması, çıkabilecek sorunların da artması anlamına gelir. Tek konut almakta ise bu sorunlarla daha az oranda karşılaşılmaktadır. Konut sayısının çok fazla olması durumunda, konutların kira gelirleri, giderleri, kira takibi gibi konularla ilgilenmesi için bir danışman tutmanız gerekecektir; bu da sizin için fazladan masraf anlamına gelir.

Çoklu konutların bakım masrafları, vergileri tek bir konuta oranla daha yüksek olacaktır. Bu maddi yük de kira gelirlerinizi düşürecektir. Bunların iyi hesaplanması ve bu doğrultuda hareket edilmesi gerekemektedir.

Başka şehirden ev almanın avantajları

Bulunduğunuz şehrin kiraları sizi memnun etmeyebilir veya farklı bir sebepten kendinize ait olan bir evden çıkıp farklı bir şehre yerleşmek zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumunda evinizi kiraya vermek sizin için iyi seçeneklerden biridir. Ancak bu seçeneğin avantajları ve dezavantajları vardır.

Başka şehirde ev almanın veya ev kiralamanın en büyük dezavantajı anahtar teslimi kısmında karşımıza çıkar. Kiracı ararken veya mevcut kiracı evi boşaltırken anahtarı almanız gerekir. Bunun için farklı şehirden gelmeniz ve yol masraflarını ödemek mecburiyetinde kalırsınız. Bunu yapmasanız bile bir emlakçıyla anlaşıp konutunuzun durumunu emlakçıdan takip etmeniz gerekir. Bu da sizin için emlakçı masrafı anlamına gelmektedir.