0

Konut almaya karar verdiğinizde bazı masraflar çıkacaktır. Konut alırken karşılaşan masraflar başlığı altında bu masrafları inceleyelim. Bütçenizi, bu masrafları da göz önünde bulundurarak oluşturmanızı öneririz. Böylece doğabilecek mağduriyetlerin bir kısmının önüne geçmiş olacaksınız.

Kredi/nakit masrafları

Bir ev almaya karar verdiğinizde evi nasıl alacağınız önemlidir. Evi almak için nakit ve kredi aynı anda kullanabileceğiniz gibi sadece nakit kullanarak da evi satın alabilirsiniz.

Kredi çekmek istiyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta konutun krediye uygun olup olmamasıdır. Yani yasal durum değeri verilebilir bir konut olması gerekmektedir. Eğer almak istediğiniz konut krediye uygun değilse farklı kredilerle de konutu satın alabilirsiniz. Tüketici kredisi, krediye uygun olmayan evleri satın alan kişiler tarafından en fazla başvurulan kredi tipidir. Konut kredisinden farklı olarak daha düşük vadeli ve düşük meblağlı kredi olmasıdır.

Krediye uygun olmayan konutların satın alınmasının en büyük dezavantajı ise; ileride konutunuzu satmaya karar verdiğinizde, alıcı yelpazesinin düşmesidir.

Konutu emlakçıdan mı alacaksınız yoksa sahibinden mi?

Teknoloji gelişiyor, işlemler internet üzerinden görülüyor olsa da emlakçıyla çalışmak isteyebilirsiniz. Bu doğru bir karar olacaktır. Alacağınız konutun değerinin tam olarak hesaplanması, emlak endeksi değerinin oluşturulması ve rapor edilmesi gibi avantajlar sağlayacaktır.

Emlakçı ile çalışmaya karar verdiğinizde ve emlakçı aracılığıyla bir ev satın aldığınızda emlakçıya komisyon ödemeniz gerekecektir. Bu komisyon emlakçının belirlediği yüzde ve alacağınız konutun fiyatıyla alakalıdır. Hem alıcı hem de satıcı komisyon ödemelidir; ödemelerin nasıl olacağı, kimin ne kadar ödeme yapacağı konusunda mal sahibiyle anlaşmaya varmanız gerekecektir.

Alım-satım harçları

Tapular el değiştirirken bazı vergiler ve masraflar ödenmek zorundadır. Bu vergi ve masrafların fiyatları doğrudan aldığınız konutun fiyatı ile alakalıdır. Konut fiyatı ne kadar artarsa ödenecek harçlar da o kadar artacaktır. Alıcı ve satıcı taraflarında bu oran %2’dir ve bu masraflara ek olarak döner sermaye harcı da ödenmesi gerekmektedir. Döner sermaye harcı da 350TL civarlarındadır.

Tapuda karşınıza çıkacak diğer bir masraf ise DASK’dır. Ülkemizin deprem kuşağında yer alamsından dolayı DASK zorunlu kılınmıştır ve her konut alım-satım işlemi esnasında ödenmesi gereken bir ücreti vardır. DASK için ödemeniz gereken tutar 35TL ile 190TL arasında değişiklik göstermektedir.

Konut alım-satım yaparken ödemeniz gereken vergilerden biri de emlak vergisidir. Bu vergi genellikle satıcı tarafından ödenmektedir, ancak anlaşmaya bağlı olarak alıcı tarafından da ödenebilmektedir. İlk alım sırasında bu vergiyi ödemeniz gerekebileceği gibi yıl içerisinde kesinlikle ödemeniz gereken bir vergidir. Yıllık 500 TL olarak belirlenen bu vergiyi ödemeden önce taraflardan hangisinin ödeme yapacağı konusunu kararlaştırmanız sizlerin yararına olacaktır.

Abonelik ücretleri

Konutlar el değiştirdikten sonra mevcut aboneliklerin iptal edilmesi ve yeni aboneliklerin açılması gerekmektedir. Elektrik, su, doğalgaz bu aboneliklerin içindedir. Gerekli kurumlara satıcı birlikte giderek abonelik iptalini yaptırabilirsiniz. Abonelik iptalinden sonra yeni abonelik oluşturmalı ve gerekli ödemeleri yapmalısınız. Yapılacak bu ödemeler genellikle depozito olarak değerlendirilir. Yani, yaptığınız bu ödemeleri aboneliğinizi iptal etmeniz ve kullanılan araçlara zarar vermemeniz durumunda geri alabilirsiniz.

Satın aldığınız konutta daha önceden bir abonelik yoksa, yani ilk abonelik alan siz olacaksınız işiniz daha kolay olacaktır. İptal işlemi yaptırmadan doğrudan kendi adınıza abonelik oluşturabilirsiniz.

Konut alırken karşılaşılan masraflar iyice hesaplanmalı ve hesaplar doğrultusunda hareket edilmelidir. Özellikle alım-satım esnasında alıcı ve satıcının yapacağı ödemeler önceden kararlaştırılmalıdır. Resmi daireler ve abonelik firmaları kesin kurallarla yüzdeleri belirlemiş olsa da alıcı, satıcı ve emlakçı aralarında pazarlığa oturabilir ve ödemelerin nasıl olacağı konusunda uzlaşmaya varabilirler.